W początkowej fazie procesu wyciskania stop aluminium ma postać wałków. Są one cięte na wlewki, które zostają rozgrzane w piecu indukcyjnym lub gazowym do odpowiedniej temperatury dla procesu wyciskania, wynoszącej 450-500 *C. Rozgrzany wlewek jest następnie pod dużym ciśnieniem przeciskany przez matrycę, gotowy profil jest wyciskany z matrycy jak pasta do zębów z tubki. Profil wysuwa się z prędkością 5 – 50 metrów na minutę, a jego długość wynosi zwykle do 25 do 45 metrów. Profil opuszczając matrycę jest chłodzony powietrzem lub wodą. Po schłodzeniu profili jest rozciągany w celu usunięcia naprężeń i nadania mu właściwej prostoliniowości. Jednocześnie sprawdzana jest jakość powierzchni i prawidłowość wszystkich wymiarów istotnych dla funkcji, do której profil jest przeznaczony. Następnie profil jest cięty na elementy o standardowej lub wskazanej przez klienta długości. Wytrzymałość końcową materiału uzyskuje się poprzez naturalne lub przyspieszone starzenie.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.

Strona internetowa www.aludan.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową www.aludan.pl lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close