Ruda boksytu nie może być wykorzystana bezpośrednio jako materiał wyjściowy do produkcji aluminium w procesie elektrolizy. Konieczna jest uprzednia rafinacja, w wyniku której powstaje

tlenek aluminium (a1203). W trakcie tzw. procesu Bayera rozkruszony i rozdrobniony boksyt jest rozpuszczany w roztworze alkalicznym.
Rafinacja boksytu, mająca na celu uzyskanie tlenku aluminium, często odbywa się w pobliżu miejsca wydobycia. Następnie, w procesie elektrolizy płynnego elektrolitu, z tlenku aluminium pozyskiwane jest aluminium (głównie w krajach dysponujących dużymi zasobami energii elektrycznej).
Do wytworzenia jednego kilograma aluminium potrzeba około dwóch kilogramów tlenku aluminium, które uzyskuje się z około czterech kilogramów boksytu.

Wpływ na środowisko

Pozostałościami po procesie wytwarzania tlenku aluminium są głównie tlenki i wodorotlenki żelaza i krzemu oraz alkaliczne składniki roztworu. Szlam jest zabarwiony na czerwono przez związki żelaza, dlatego nosi nazwę „czerwonego szlamu”.
Szlam jest zwykle przechowywany w dużych basenach. W celu ochrony środowiska i obniżenia kosztów składniki alkaliczne są na powrót kierowane do procesu Bayera. Pozostałości związków alkalicznych są redukowane do poziomu umożliwiającego rozwój roślinności.

Strona internetowa www.aludan.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową www.aludan.pl lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close