W początkowej fazie procesu wyciskania stop aluminium ma postać wałków. Są one cięte na wlewki, które zostają rozgrzane w piecu indukcyjnym lub gazowym do odpowiedniej temperatury dla procesu wyciskania, wynoszącej 450-500 *C. Rozgrzany wlewek jest następnie pod dużym ciśnieniem przeciskany przez matrycę, gotowy profil jest wyciskany z matrycy jak pasta do zębów z tubki. Profil wysuwa się z prędkością 5 – 50 metrów na minutę, a jego długość wynosi zwykle do 25 do 45 metrów. Profil opuszczając matrycę jest chłodzony powietrzem lub wodą. Po schłodzeniu profili jest rozciągany w celu usunięcia naprężeń i nadania mu właściwej prostoliniowości. Jednocześnie sprawdzana jest jakość powierzchni i prawidłowość wszystkich wymiarów istotnych dla funkcji, do której profil jest przeznaczony. Następnie profil jest cięty na elementy o standardowej lub wskazanej przez klienta długości. Wytrzymałość końcową materiału uzyskuje się poprzez naturalne lub przyspieszone starzenie.